Ni hittar oss och vår gård i Ramselevallen cirka två mil från Ramsele i nordvästra Ångermanland.
Hit flyttade vi vintern 2012 och redan första sommaren hade vi djur på gården och där började vår resa.
Vi är Malin och Mattias, två barn, hund, kor, får/lamm, grisar och höns.

Vi tyckte det skulle vara roligt att ha några egna djur kring gården, för trevnaden och för att hålla landskapet öppet. Vi började med att låna några kor sommaren 2012, och 2013 köpte vi fyra herefordkvigor från grannbyn Görvik. Vi lånade en tjur första sommaren och har även köpt in ytterligare några djur. Vi säger att vi har hereford men flera av våra kor är en blandning mellan hereford och olika mjölkraser, tjurarna vi använder är däremot alltid hereford, det är en lugn, stabil och trygg ras.

Idag har vi ett trettiotal kor och lika många får och lamm totalt som betar i stora delar av byn och varje sommar gör vi nya hagar för att öppna upp mer gamla betesmarker som står och växer igen. Det är liksom så roligt när man efter ett tag börjar se hur det har sett ut en gång i tiden. Vi har några grisar som går i en stor hage och höns som springer omkring och sprätter runt gården.

Våra djur går ute och betar från slutet av maj till någon gång i oktober, under vintern ger vi dem hö eller ensilage. De går alltid utomhus men har tillgång till ligghall under vinterhalvåret. De föder sina kalvar utomhus på våren. Fåren och korna äter enbart gräs men grisarna behöver en del spannmål även om vi vill försöka ge dem så lite som möjligt.

Eftersom vi slaktar våra kor först efter 28 månader så tar det ett tag att bygga upp en besättning från noll. Vår första slakt genomfördes därför våren 2017 och framöver kommer vi att slakta några djur på våren och några på hösten. Lamm kommer att finnas främst under hösten men även ett fåtal på våren.

I övrigt så odlar vi en del grönsaker för husbehov och drömmer om att bli självförsörjande på det mesta vi äter. På sikt ska det även bli bin på vår gård.

Ni är välkomna att höra av er om ni vill komma och besöka vår gård, om ni är intresserade av kött eller om ni bara har några andra funderingar. Följ oss gärna på

Facebook: MN Skogstjänst & Vallens Lantbruk
Instagram: mnskogstjanst eller valljanta